عید به نظر میرسد که تا کنون نام شیره تریاک را به عنوان یک ماده مخدر نشنیده باشید. شیره تریاک در واقع از خود تریاک مشتق خواهد شد. افرادی که دارای دز بالای مصرف تریاک هستند، به تدریج به شیره تریاک روی میآورند.
به طور معمول شیره تریاک را از سوخته آن به دست میآورند اما میتوان از تریاک هم آن را تهیه کرد. در روش دیگری از تهیه شیره که نوع مرغوبتری از آن است سه یا چهار برابر سوخته تریاک را با یک برابر تریاک مخلوط میکنند. این ترکیبات را با آب مخلوط می کنند و حرارت می دهند. پس از آن محلول مورد نظر را از صافی می گذرانند. هر آنچه روی صافی مانده را دوباره بر روی حرارت می گذارند و این کار تا سفت شدن شیره ادامه پیدا خواهد کرد.
رابطه میان سرب و تریاک
به لحاظ طبیعی وجود مادهای مانند سرب در ماده مخدری مانند تریاک وجود ندارد. اما امروزه به این دلیل که به ندرت میتوان ماده مخدر مرغوب و خالص از جمله تریاک پیدا کرد وجود برخی ترکیبات زیان بار در مواد مخدر بسیار شایع شده است. یکی از موارد شایع که امروزه مشاهده میشود مسمومیتهای ناشی از استفاده تریاک در برخی افراد میباشد. در پی ازمایشهایی که از برخی افراد مسموم شده با تریاک یا شیره تریاک گرفته شد مشخص شد که تریاک حاوی مقدار زیادی سرب بوده است. به دلیل سودآوری و منفعت، بسیاری از دلالان مواد مخدر برای سنگین کردن تریاک از فلزاتی مانند سرب در ترکیب آن ها استفاده می کنند. وجود سرب در بسیاری از محمولههای تریاکی که از بیرون به کشور صادر میَشوند وجود داشته است. افراد سودجو بدون توجه به اینکه با افزودن فلز سنگینی مانند سرب چه ضررهای جبران ناپذیری را به فرد مصرف کننده تحمیل میکنند با افزودن مقادیر زیاد سرب باعث سنگین شدن محموله های قاچاق خواهند شد. سنگینی سرب نسبت به فلزات دیگر به دلیل بالا بودن جرم اتمی این فلز میباشد. افراد مصرف کننده بدون اطلاع از مواد ترکیبی با تریاک، اقدام به خرید تریاک کرده و با استفاده از تریاک حاوی سرب در کوتاه مدت یا بلند مدت دچار مشکلات جسمانی و حتی روحی خواهند شد.
برخی افراد با گرفتن شیره تریاک فکر میکنند که باعث زدودن ناخالصیها از تریاک خواهند شد. اما در واقع فلزی مانند سرب با حرارت و رد شدن از صافی اثر خود را از دست نخواهد داد پس به احتمال بسیار قوی وجود سرب در شیره تریاک قطعی خواهد بود.
مضرات شیره تریاک سرب دار
افرادی که ناآگاهانه اقدام به مصرف تریاک یا شیره سرب دار می نمایند دچار مشکلات ریوی و گوارشی خواهند شد. این مشکلات در کم ترین حالت برای مصرف کننده باعث مسمومیت خواهد شد. بدن انسان به طور طبیعی به برخی فلزات نیاز دارد یکی از این فلزات سرب میباشد. میزان نیاز بدن به سرب در یک شبانه روز دو تا سه میلی گرم میباشد. در آزمایشات اخیر نشان داده شده است معتادی که اقدام به کشیدن یک گرم تریاک یا شیره سرب دار میکند چیزی نزدیک به چهارصد تا پانصد میلی گرم سرب را وارد بدن خود میکند.
بسته به اینکه تریاک یا شیره سرب دار به صورت استنشاق و یا بلع مورد استفاده قرار می گیرد ریه ها و یا دستگاه گوارش فرد در معرض آسیب خواهد بود. در موارد شدیدتر رسوب سرب در کبد نیز اتفاق خواهد افتاد که به شدت سمی و کشنده خواهد بود. سرب امروزه به عنوان یکی از سرطانزاترین فلزات شناخته میشود. افرادی که به خوردن یا کشیدن شیره سرب دار و یا تریاک سرب دار اقدام میکنند درطولانی مدت ممکن است به انواع سرطانها دچار شوند.
برطرف نمودن عوارض سرب شیره تریاک
اگر سرب به وسیله بلع شیره و تریاک به بدن وارد شده باشد میتوان علائم مسمومیت را با نوشیدن آب زیاد، شیر، سبزیجات و میوه جات تازه تا حدی تقلیل داد. در مواردی که شیره یا تریاک با استنشاق باعث مسمومیتهای جزیی بشود میتوان با مصرف انواع ویتامینها به خصوص ویتامین C اثرات سو ناشی از آن را کاهش داد. شیره و تریاک سرب دار برای کودکان و مادران بارداری که حتی در معرض دود ناشی از استعمال آن قرار بگیرند مضر است.
روشهای برطرف نمودن عوارض سرب ذکر شده برای وجود مقادیر پایین سرب در تریاک یا شیره میباشد که مسمومیتهای جزیی را در پی دارد. در اکثر موارد سرب موجود در شیره و تریاک باعث مشکلات جدی و حتی مرگ و میر مصرف کنندگان خواهد شد.