در مقاله های قبل در رابطه با ترک هروئین و تریاک صحبت کردیم، در این مقاله نیز، قصد داریم ترک متادون (Methadone) را با یکدیگر بررسی می کنیم. متادون معمولا از جمله داروهایی است که برای ترک مواد مخدر پیشنهاد می شود.
متادون خاصیت دارویی ضد درد و ضد سرفه دارد، از این رو اغلب برای ترک اعتیاد استفاده می شود. این دارو خود معضلی برای افرادی می شود که برای ترک سایر مواد مخدر به سمت آن روی می آورند. ترک متادون کار راحتی نیست و برای آن نیز افراد باید به پزشک و متخصصان مربوطه مراجعه کنند. داروی متادون به دو صورت شربت یا قرص استفاده می شود.
متادون چیست؟
متادون یک مسکن افیونی مصنوعی است که اغلب برای درمان افرادی که از اعتیاد به داروهای افیونی رنج می برند، استفاده می شود. متادون برای ترک اعتیاد به هروئین توسط متخصصان تجویز می شود.
متادون برای ترک اعتیاد بسیار مناسب است، اما به دلیل اینکه یک مسکن افیونی است بسیار اعتیاد آور است و باید تحت نظارت پزشک مصرف شود.
به دلیل هزینه پایین متادون نسبت به بسیاری از مسکن های تجویز شده، پزشکان سالهاست که متادون را به عنوان مسکن طولانی مدت برای درد مزمن تجویز می کنند.
این امر باعث شده است که افراد بیش از قبل در معرض مصرف متادون قرار گیرند. این قرار گرفتن بیش از اندازه در معرض متادون، باعث افزایش اعتیاد به متادون شده است.
ترک اعتیاد با متادون
ترک اعتیاد با متادون سبب کاهش مصرف مواد مخدر می گردد. درمان با متادون به دلیل استفاده افراد معتاد از سرنگ سبب کاهش احتمال ایجاد بیماری هایی همچون هپاتیت و ایدز می گردد. ترک اعتیاد با متادون ریسک ابتلا به این گونه بیماری ها را کاهش می دهد. با توجه به تحقیقات انجام شده ترک اعتیاد با متادون اگر با برنامه ریزی درست انجام گیرد می تواند سبب بهبود ضعف روحی و جسمانی بیمار شود.
عوارض مصرف متادون
عوارض متادون با دیگر داروهای افیونی شباهت های زیادی دارد. از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- یبوست
- سرگیجه
- خواب آلودگی
- حالت تهوع یا استفراغ
- اختلال در شناخت و گیجی
- فراموشی
- اختلال در تعادل یا هماهنگی اعضای بدن
اوردوز در متادون از دیگر داروهای افیونی شایع تر است. اما نکته مهم این است که علائم اوردوز چیست؟ علائم اوردوز متادون عبارتند از :
- تنفس آرام و کوتاه معروف به افسردگی تنفسی
- پوست سرد و مایل به آبی
- لبها و نوک انگشتان به رنگ آبی است
- خستگی مفرط تا حدی که فرد نمی تواند بیدار بماند.
- گیجی
- تشنج
- استفراغ
- کما
- مرگ
ترکیب متادون با دیگر داروها، چه برای شما تجویز شده باشد یا خودتان آن را مصرف کنید میتواند برای شما مشکلات قلبی بوجود بیاورد. این مشکلات قلبی از تپش قلب تا حمله قلبی در بین افراد مختلف، متغیر است.
ترک اعتیاد به متادون
در حقیقت متادون را به عنوان یک ماده مخدر سنتتیک می شناسند که گاهی اوقات برای تسکین درد های شدید استفاده می شود. و معمولا افرادی که خواهان ترک اعتیاد هروئین هستند باید به صورت طولانی مدت از متادون به عنوان داروی حمایتی در طول درمان خود استفاده کنند.
برای افرادی که به هروئین اعتیاد دارند متادون، معادل انسولین برای بیمارهای دیابتی است. اگر از متادون به عنوان داروی حمایتی ترک هروئین استفاده می کنید، باید قبل از اقدام برای ترک کردن با مددکار یا پزشک معالج خود صحبت کنید و بعد تصمیمات مرتبط را برای ترک متادون بگیرید.
علائم ترک متادون
از آنجایی که متادون در ابتدا برای درمان اعتیاد به هروئین ساخته شده است، علائم ترک آن به شدت علائم ترک دیگر مواد اعتیاد آور نیست. متادون بعد از قطع مصرف به مدت ا الی 3 روز در بدن باقی خواهد ماند، در نتیجه علائم ترک متادون بعد از این بازه زمانی شروع خواهد شد. علائم ترک متادون با علائم ترک دیگر مواد افیونی مشابهت دارد. از جمله علائم ترک این دارو عبارتند از:
- آبریزش از چشم
- آبریزش از بینی
- تب و لرز
- عرق کردن
- لرزش بدن
- دردهای عضلانی
- اسهال
- حالت تهوع و استفراغ
- بی اشتهایی
- اضطراب یا تحریک پذیری
- افسردگی
- بی قراری
- بی خوابی
- تپش قلب
هنگامی که بدن برای عملکرد طبیعی به متادون متکی شد، وابستگی ایجاد می شود. کسانی که به متادون وابستگی دارند در صورت مصرف نکردن دارو، علائم ترک را تجربه می کنند. علائم ترک متادون به این دلیل مشاهده می شوند که بدن باید نحوه عملکرد بدون دارو در سیستم خود را یاد بگیرد.
در حالی که بدن تلاش می کند عملکردهای طبیعی خود را دوباره برقرار کند، علائمی ناخوشایند ناشی از ترک این دارو وجود دارد که می تواند بهبودی را برای افراد دشوار کند.
ترک متادون چند روز طول می کشد؟
علائم ترک متادون معمولاً در عرض 24 ساعت بعد از آخرین دوز مصرفی در فرد مشاهده می شود. با این حال ، خارج شدن متادون از بدن فرد مصرف کننده ممکن است بین 15 تا 72 ساعت طول بکشد. برای برخی از افراد ممکن است چند روز بیشتر طول بکشد تا علائم ترک متادون خود را نشان بدهد.
ترک داروی متادون معمولاً سه تا شش هفته طول می کشد، اما این روند برای افرادی که اعتیاد شدید دارند طولانی تر می شود. 7 تا 10 روز اول، اغلب بدترین حالت است، اگرچه در بعضی موارد با توجه به مدت زمان مصرف و قدرت بدنی هر شخص این زمان متفاوت است و در برخی افراد طولانی تر هم می شود.
متادون به صورت قابل توجهی بیشتر از سایر داروها در بدن می ماند و در برخی موارد اوج ترك تا 7 روز پس از آخرین مصرف شروع نمی شود. در این مرحله علائم جسمی شبیه آنفولانزا و علائم روانشناختی ناراحت کننده ای مانند اضطراب در فرد ظاهر می شوند و طی چند هفته آینده علائم ترک از بین می روند.
داروی ترک اعتیاد متادون
برای ترک متادون داروهایی تجویز می شود که شامل بوپرنورفین، نالوکسون و کلونیدین، ایمپلنت نالتروکسان و... است. بوپرنورفین دارویی مخدر و ضد درد است که جایگزین مواد مخدر می شود. استفاده از بوپرنورفین در حدود زمانی 36 ساعت پس از آخرین مصرف می تواند برای رفع عوارض اولیه ناشی از ترک موثر باشد. نالوکسون و کلونیدین نیز دارویی است که به صورت موقت و کوتاه مدت برای بهبودی و درمان استفاده می شود. ایمپلنت نالتروکسان نیز تحت نظر پزشک جراح با بی حسی در دیواره تحتانی شکم قرار داده می شود تا از اعتیاد مجدد به متادون جلوگیری شود. تمامی داروهای ذکر شده و داروهایی که به شما معرفی می کنند تا از شر مصرف متادون راحت شوید، چرا که هر کدام عوارض خود را دارند و حتی مصرف سر خود شما می تواند مشکلت جدی تری از مصرف متادون را به همراه داشته باشد.
مراحل ترک اعتیاد متادون
برنامه ترک اعتیاد با متادون باید توسط روانپزشک و پزشک متخصص برای هر فرد با توجه به ویژگی های او جدا تنظیم گردد. در ادامه به بررسی برنامه ریزی ترک اعتیاد با متادون و مراحل ترک اعتیاد آن می پردازیم:
1- تصمیم خود را برای ترک متادون بگیرید.
اول از همه با خود رو راست باشید و دلیل ترک متادون را برای خودتان روشن کنید. اگر از متادون به عنوان داروی حمایتی برای ترک هروئین استفاده می کنید، باید در جریان باشید که در این مورد خاص نه تنها مصرف متادون برای شما مضر نبوده، بلکه از بازگشت شما به سمت اعتیاد به هروئین جلوگیری می کند؛ سپس در مورد مقدار و زمان مصرف باید با یک پزشک متخصص مشورت کنید. (پزشک متخصص می تواند پزشکی باشد که عملیات ترک هروئین را تحت نظر او انجام می دهید).
2- چگونه متادون را ترک کنیم؟
اینکه چگونه متادون را ترک کنیم سوالی است که اغلب افراد مبتلا به این بیماری در مورد آن جستجو می کنند. در ارتباط با چگونگی شروع ترک متادون باید گفت اگر تصمیم جدی خود را برای ترک گرفته اید، حتما نیاز به مشورت با یک پزشک با تجربه دارید.
بعد از مشورت با یک پزشک متخصص، باید با خانواده و دوستان خود صحبت کرده و حمایت آنها را برای همراهی با خود بگیرید؛ زیرا ترک کردن متادون اصلا کار راحتی نیست و باید افرادی باشند که شما را در این مسیر سخت همراهی و پشتیبانی کنند.
بهترین روش ترک متادون
اگر به دنبال بهترین روش ترک متادون هستید، پس با ما تا آخر این قسمت همراه باشید. ترک یکباره متادون همانند هر داروی مخدری دیگری عوارض جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت. از عوارض روش ترک متادون می توان به سرگیجه، بیخوابی و در موارد شدید منجر به ایست قلبی اشاره کرد.
بهترین روش ترک متادون کاهش دوز مصرفی آن و مصرف آن به سی سی است. باز هم خاطر نشان می کنیم بهترین روش ترک اعتیاد به متادون مراجعه به پزشک متخصص است. در صورتیکه از روش اصولی و استاندارد ترک اعتیاد متادون استفاده شود، علائم ترک آن 3 الی 4 روز یعد نمایان می شود.
متادون پس از 2 الی 3 هفته به طور کامل از بدن فرد بیمار خارج می شود. بهترین روش ترک متادون به این صورت است که ابتدا باید بر اساس میزان مصرف شما و درگیری بدنتان با این بیماری، مصرف آن را در طول روز کمتر و چندین وعده نمایید. البته توجه داشته باشید در صورتی که قصد ترک متادون با کاهش دوز آن دارید، باید حتما با پزشک مشورت کنید و این کار را خودسرانه انجام ندهید.
برای ترک متادون راه های بسیاری وجود دارد اما بهترین روش ترک متادون به سه عامل بستگی دارد:
- قدرت بدنی فرد بیمار
- میزان مقاومت آن
- مدت زمان ابتلا به این بیماری
در نهایت راهکارهایی را که برای ترک بهتر متادون وجود دارد در ادامه برای شما ذکر می کنیم.
مصرف متادون خود را ناگهان قطع نکنید
ترک متادون به خودی خود کاری دردناک و دشوار است و نمی شود آن را به صورت ناگهانی ترک کرد؛ زیرا فرد، متحمل درد غیر قابل تحملی می شود. بعد از گذشتن 30 ساعت از قطع کردن متادون نشانه های ترک کردن آن شروع می شود که این نشانه ها به دو دسته تقسیم می شود:
نشانه های ابتدایی: استرس، اضطراب، دردهای عضلانی و استخوانی، بی خوابی، آبریزش بینی، عرق کردن و خمیازه.
نشانه های ثانویه: انقباض های شکم، اسهال و استفراغ، گشاد شدن مردمک چشم، حالت تهوع.
در زمان ترک اعتیاد متادون صبور باشید.
در صورتی که علائم و آثار ترک به صورت خفیف تر باشند ممکن است دوره ترک فقط چند هفته طول بکشد. به طور کل، فردی که قصد ترک کردن متادون را دارد تا 8 ماه با پریشانی، خستگی، بی خوابی و بی قراری دست و پنجه نرم خواهد کرد که به این مورد سندروم پرهیز می گویند.
در یکی از برنامه های بستری ترک اعتیاد متادون شرکت کنید. برنامه های بستری ترک اعتیاد نسبت به دیگر برنامه ها زمان کمتری از شما می گیرند و از طرفی تاثیرشان 4 برابر بیشتر از ترک اعتیاد به روش سرپایی است. پس پیشنهاد مرکز تخصصی بستری ترک اعتیاد نگین به شما این است که حتما در این برنامه ها شرکت کنید.
مصرف متادون را کم کم، کاهش دهید.
به طور کلی برای ترک اعتیاد متادون دو روش وجود دارد:
1- شما می توانید مصرف متادون را به تدریج کاهش دهید.
2- می توانید از بوپرنورفین به عنوان جایگزین استفاده کنید
به کار گرفتن ترکیبی از هر دو روش زیر نظر یک پزشک متخصص بیشترین تاثیر برای ترک متادون خواهد داشت.
استفاده از نالتروکسان می تواند 2 تا 3 روز از درد و عوارض دوره سم زدایی متادون را کم کند، ولی برای کمتر اذیت شدن در دوره پرهیز هیج درمان معتبری وجود ندارد. همچنین از روش سم زدایی ناگهانی بوسیله بیهوشی خودداری کنید؛ زیرا در صورتی که مدت و میزان مصرف شما بالا باشد، خطرات این روش بالا است و احتمال مرگ در حین سم زدایی وجود دارد.
چطور بعد از ترک اعتیاد متادون پاک بمانیم؟
-
مشاوره انجام دهید.
کلینیک ترک اعتیاد که به آن مراجعه می کنید می تواند یک مشاور مجرّب ترک اعتیاد به شما نیز معرفی کند. مشاوره بصورت های فردی، گروهی یا خانوادگی توأم با مصرف بوپرنورفین بسیار موثرتر از ادامه مصرف دارو یا سم زدایی به تنهایی است.
-
به یک گروه پشتیبان بپیوندید.
گروه های پشتیبان مانند NA می توانند برای بهبود بیمار مفید باشند. بیمارانی که در برنامه های گروه پشتیبان مانند NA و AA شرکت می کنند، حالات روحی آن ها 81 درصد بهتر از دیگر بیماران در شرایط متفاوت هستند و نرخ پرهیز آن ها تا 81 درصد نیز می رود؛ این در حالی است که افرادی که در این جلسات شرکت نمی کنند نرخ پرهیزشان فقط 26 درصد است.
-
در مسیر ترک اعتیاد متادون تنها نمانید.
انسان با دیدن افرادی که تجربه های مشابهی را از سر گذرانده اند یا در مسیری مشابه رفته اند خوشحال می شود و حس می کند در این راه تنها نیست. شما با انجام این کار و پیوستن به بقیه انسان هایی که چنین حالاتی را داشته اند هم به خود، و هم با آن ها کمک می کنید.
-
برای درمان علائم ترک طولانی، از کلونیدین یا لوفکسیدین استفاده کنید.
شما می توانید از این داروها برای برطرف کردن دردهای خفیف بعد از دوره سم زدایی تا پایان دوره پرهیز استفاده کنید.
ایشون به احتمال زیاد ترامادل مصرف میکنه
اولا خدانکنه ولی من تجربه کردم تشنج که طبیعیه.
بعضی انسانهای بی خرد میان متادون رو بعنوان جایگزین مواد مصرفی طرف پیشنهادمیدن ولی نمیدونن که ترک متادون ازهمه چی سخت تره...