با توجه به آسیب هایی که یک ماده مخدر ممکن است برای سلامت روحی و جسمی فرد و اطرافیان داشته باشد می توان آن ها را دسته بندی کرد. هزینه های اقتصادی، مشکلات خانوادگی، حوادث ناشی از مصرف، آسیب های زیست محیطی و ... از عواملی هستند که میزان مضر بودن یک ماده مخدر را تعیین می کنند. تمامی موادی که برای انسان اعتیاد آور هستند مضراتی را دارند، اما میزان خطرساز و اعتیاد آور بودن آن ها ممکن است اندکی با هم تفاوت داشته باشد. خطرات و مضراتی که مواد مخدر بر انسان دارند بسیار متفاوت است اما در بسیاری از انواع مصرف می توان به مضرات زیر اشاره کرد:
- بهم ریختن تناسب بدن: با توجه به مواد مخدر مصرفی، وزن فرد معتاد در زمان کوتاهی بشدت تغییر می کند و ممکن است چاق یا لاغر شود.
- آشفتگی ذهنی و جسمی: افرادی که به اعتیاد دچار می شوند دچار اختلالات فکری می شوند و همین مانع از آراستگی و نظم و ترتیب آن ها است. پس غالبا افرادی آشفته و بهم ریخته دیده می شوند.
- بیماری های تنفسی و عفونتی: افراد معتاد ممکن است به بیماری های دهان و لثه دچار شوند. لثه هایی قرمز رنگ دارند و معمولا به عفونت های دستگاه تنفسی دچار می شوند.
- تهوع و بدن درد: از دیگر عوارض مواد مخدر می توان به تهوع و درد های عضلانی و استخوانی اشاره کرد که در صورت عدم مصرف برای فرد ایجاد می شود.
- اختلالات روانی: فرد معتاد بشدت به مواد مخدری که مصرف می کند وابستگی روانی و جسمی پیدا می کند. در صورت عدم مصرف فردی بی ثبات، بدون تمرکز، پرخاشگر و ضعیف است.
- علاوه بر مضرات و خطرات فردی که مواد مخدر برای افراد مصرف کننده دارند آثار مخربی را نیز در جامعه و خانواده به همراه دارند. بسیاری از جرائم مانند سرقت، قتل، درگیری های خیابانی، نا امنی و ... توسط افراد معتاد به وقوع می پیوندد.
- الکل، شیشه و هروئیین را از جمله مضرترین مواد مخدر می شمارند. این مواد علاوه بر تاثیرات فردی دارای مضرات اجتماعی بسیاری نیز هستند.
شما عزیزان می توانید برای ترک اعتیاد خود و عزیزانتان به کلینیک ترک اعتیاد نگین مراجعه نمایید.
اعتیادآورترین مواد مخدر کدامند
عوامل متعددی در میزان اعتیادآور بودن یک ماده مخدر دخیل هستند. برخی از این عوامل عبارتند از:
- قیمت ماده مخدر
- میزان در دسترس بودن آن
- تاثیر آن بر مغز
- مدت زمان اثرگذاری و ...
این تصور وجود دارد که اگر یک ماده مخدار با فواصل زمانی مشخصی مصرف شود اعتیادآور نیست. در تعریف علمی اعتیاد به این اشاره می شود که مصرف مکرر زمانی که بدن در نبود آن ماده دچار اختلال شود. اما اگر یک ماده مخدر مصرف شود و فرد برای استفاده دوباره از آن اشتیاق داشته باشد می تواند گویای اعتیاد روانی باشد. تمامی موادی که به عنوان مخدر مصرف می شوند دارای اعتیاد جسمی، روانی و یا هر دو هستند. از اعتیاد آورترین مواد مخدر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- هروئین: از نظر بسیاری از کارشناسان هروئین اعتیادآورترین ماده مخدر جهان شناخته شده است. طبق تحقیقات انجام شده این ماده مخدر دوپامین ترشح شده در مغز را تا 200 درصد افزایش می شود. این ماده مخدر بسیار خطرناک است و تنها کمی بیشتر از مصرف همیشگی یک فرد معتاد لازم است تا منجر به مرگ و اوردوز شود.
- کوکایین: با مصرف کوکایین مغز سه برابر دوپامین بیشتری نسبت به شرایط عادی ترشح می کند. کوکایین یکی از گران ترین مواد مخدر محسوب می شود.
- نیکوتین: با مصرف سیگار، نیکوتین از طریق ریه جذب و به مغز می رسد. نیکوتین در رده سومین ماده اعتیادآور جهان قرار دارد. در حال حاضر مصرف سیگار و سایر مواد نیکوتین دار سالانه جان چند میلیون نفر را می گیرد.
- داروهای ضد اضطراب و خواب آور ( باربیتورات): مصرف خودسرانه این مواد می تواند پیام های عصبی مغز را مختل کند. استفاده از این مواد بالاتر از میزان تجویز می تواند بشدت اعتیاد آور و حتی کشنده باشند.
- الکل: پنجمین ماده مخدر در جهان الکل است. الکل می تواند دوپامین مغز را از 50 تا 350 درصد افزایش دهد.
خطرناک ترین مواد مخدر
میزان خطر یک ماده مخدر زمانی مشخص می شود که این ماده باعث آسیب های فردی و اجتماعی می شود. برخی از مواد مخدر خاصیت توهم زایی بالایی دارند که سبب می شود فرد رفتار های غیر معقولی را از خود نشان دهد. شیشه به عنوان یکی از توهم زا ترین و خطرناک ترین مواد مخدر شناخته می شود که بسیاری از جرائم توسط افراد مصرف کننده این ماده مخدر صورت گرفته اند. معیار هایی که سبب می شوند یک ماده مخدر خطرناک باشند عبارتند از:
- میزان مرگ و میر و اوردوز
- آسیب های ماده مخدر
- میزان وابستگی به ماده مخدر
- اختلال در شخصیت روانی
- اختلال در شرایط جسمی
- آسیب به روابط اجتماعی
- میزان جرم و جنایت
- خسارت های محیطی
- مشکلات خانوادگی
- هزینه های اقتصادی
- مشکلات جامعه و ...
خطرناک ترین مواد مخدر ممکن است در جوامع مختلف با توجه به میزان مصرف آن جامعه متفاوت باشد اما به صور کلی الکل، هروئین، کراک و کوکائین، دخانیات و ... از جمله خطرناک ترین مواد مخدر در جهان شناخته می شوند.